Quantcast
Channel: S:t Olofs Antik o Bok Blogg
Viewing all 75 articles
Browse latest View live

Brösarps Moderna 2015

$
0
0
Snart är det dags för årets upplaga av Moderna i Brösarp.  6-8 november arrangeras mässan som är den 10:e i ordningen. Det är Sveriges enda mässa som enbart fokuserar nittonhundratalets design.


För information om öppettider och för att se vilka som ställer ut gå in HÄR

Pottskåpsskandalen lever vidare

$
0
0

"Jag har aldrig förfalskat en antikvitet"

Pottskåpsaffären lever vidare. När vi läser artikeln med Richard Thunér i Antik & Auktions senaste nummer kommer vi osökt att tänka på en annan känd man som gång på gång upprepade: "I did not have sexual relations with that woman"

I samband med Antikmässan i Älvsjö den 14 februari 2015 skrev vi vårt första inlägg i denna för antikbranschen så tragiska historia.

Jag citerar från mässtidningen där Richard Thunér fick svara på följande fråga.
Hur ser du på framtiden för antikhandeln?
"Framtiden för antikhandeln är inte annorlunda än i någon annan bransch. Den eller de som är duktiga kommer alltid att fortsätta och det kommer alltid att finnas en marknad för dem"

Vår följdfråga var: duktig på vad?

En fråga som delvis besvarades när vi läste Antik & Auktions senaste nummer. 

Jens Nordqvist har intervjuat Richard Thunér som får ge sin syn på pottskåpsaffären.
Överskriften lyder "Jag har aldrig förfalskat en antikvitet"

Richard Thunér säger att han inte har gjort något fel annat än att ha missbedömt styrkan i kritiken. "Med facit i hand borde jag ha tagit hem skåpen mycket tidigare"
Vår notering: Redan den 25 februari var pottskåpsaffären en förstasides nyhet i Aftonbladet.
Rubriken löd. SVT:s antikprofil i bråk om pottor.
Men vem läser Aftonbladet? var  Richard Thunérs kommentar.
Borde man inte som styrelseledamot i
S
veriges Konst och Antikhandlareförening (SKAF) ta all kritik på allvar hur obetydlig man än tycker att den är? Först i augusti 2015 lät Thunér en expertgrupp (jävig?) besiktiga pottskåpen!

Expertgruppens utlåtande om pottskåpen som publicerats på SKAF:s hemsida.

"Jag vill understryka att det jag skriver nedan är en sammanställning av mina, Markus Anderzons och Johan Ekströms reflektioner och iakttagelser. De har också granskat denna text tillsammans med övriga medlemmar i styrelsen. Även Rickard Thunér har fått ta del av innehållet innan det nu blir offentligt.
Jag vill vidare påpeka att detta är en granskning av de skåp Thunérs har ställt ut på Antikmässan i februari 2015, inte en jämförelse med de skåp som såldes under 2013 på Stockholms Auktionsverk. Den jämförelsen är oviktig i sakfrågan och dessutom har varken Johan Ekström eller jag sett de skåp som såldes där. Skåpen köptes av Rickard Thunér, under 2014, i befintligt skick av Napoleon Antik.
Efter att ha gjort en grundlig genomgång av skåpen kan vi konstatera följande;
Skåp nr 1 är huvudsakligen i originalskick när det gäller snickeriet.
Skåp nr 2 består också i sin helhet av gammalt virke men är kompletterat. Bland annat har skivan blivit utbytt antingen i nutid eller vid ett tidigare tillfälle.
Virkets struktur skiljer sig väsentligt åt i skåp 1 och 2 vilket tyder på att de har tillverkats vid två olika tillfällen och alltså ursprungligen inte har varit ett par eller tillverkats för en och samma beställning.
Skåp nr 2 är kompletterat i sargkanterna och på sidostyckenas nedre profilering, sannolikt för att anpassa två snarlika skåp till ett par. Kompletteringarna i sin helhet är kvalitetsmässigt sämre gjorda än det övriga snickeriet.
Måleriet är senare och beslagen är överlag kompletterade och sannolikt är även gångjärnen utbytta på bägge skåpen.
Det har cirkulerat rykten om att anledningen till att det har dröjt innan vi har kunnat göra en granskning är att skåpen skulle ha justerats/byggs om efter det att de visades på Antikmässan. Johan Ekström och den övriga Kvalitetsgruppen tittade på skåpen på mässan. Johans uppfattning är att det är samma skåp vi nu har granskat. Skåpens färg är identisk, inte heller avviker lukt eller andra intryck av skåpens restaurering. Det faktum att de kompletterade delarna är av sämre kvalitet snickerimässigt är också det ett tungt vägande argument för att det är samma skåp.
Sammanfattningsvis är det vår samlade uppfattning att Thunérs har sålt två mycket snarlika skåp från rokokotid som har anpassats för att se ut som ett par."

Den som är jag i ovanstående text är SKAF:s ordförande Erik Edelstam.

I artikeln i Antik&Auktion berättar Richard Thunér att pottskåpen var trärena när han såg dem hos Napoleon Antik i Ljungby våren 2014. Vidare säger Thunér "Jag bad Napoleon Antik att måla dem i en tidstypisk färg".

På frågan om det var rätt att kalla dem för ett unikt och äkta par pottskåp i högklassig rokoko, svarar Thunér:
"Ja det tycker jag. Ett par är ju två stycken. I min bransch är det vanligt att kalla två snarlika föremål ett par, de behöver inte vara identiska. Jag har säkert tio föremål på lagret som väntar på en kompis som
 finns där ute någonstans"
Thunér säger också följande till Antik&Auktions reporter:
"Det finns en skola som vill ha helt orörda antikviteter. Jag skulle gärna  hålla på med enbart det. Men det är så få grejer som är helt orörda. Det kommer inte ut fler sådana under ett år än vad som ryms i 1 mässmonter. Det går inte att leva på det"


Thunér svarar på ett sådant sätt att vi blir helt mållösa. Helt klart är att vi inte lever i samma värld.
Richard Thunér, om vi pratar om ett unikt par så har inte den ena av de två byggts om och anpassats!
Då det gäller SKAF och jurybedömd avdelning på Antimässan i Älvsjö så finns det INTE två skolor, vi uppmanar dig att ta en titt på nedanstående regelverk, något som du som styrelseledamot i SKAF borde vara medveten om. I synnerhet då SKAF på denna mässa är medarrangör, och då SKAF:s montrar alltid är jurybedömda.


Saxat från Allmänna utställarregler för Antikmässan i Älvsjö.* Antika möbler som helt eller delvis byggts om av äldre material och patinerats får ej utges att vara från "tiden". 
* Utställaren ska tydligt och väl synligt för mässbesökaren ange eventuella reparationer, bättringar av originalskick, föremålets ålder samt pris. 
Vidare uppmanar vi dig att göra ett studiebesök på Antikmässan i Brösarp, där finns mer än en monter med orörda antikviteter.


Öppet Brev till samtliga medlemmar i SKAF
Är det avlutade, nymålade möbler av hopplockade delar som vi kan förvänta oss att se i SKAF:s mässmontrar framöver?
Får vi se unika par som är snarlika och tillrättalagda för att passa ihop?
Inga som helst sanktioner mot de handlare som bryter mot SKAF:s etiska regler?

Kan verkligen den samlade antikhandlarkåren i SKAF ställa upp på detta?

Följande Antikföretag är medlemmar i SKAF
J.M Alfort Antikhandel, Åmells Konsthandel, Antiqvm, Berglöfs Antikhandel, Bowallens Antik,
Collectors Corner, Gallerie Donner, L Edelstam Konst & Antikviteter, Ekenstam Antik,
Engzells Antikhandel, Fahlnaes Konsthandel, Freidenfelts Antikhandel, Fryxells Antikvitetshandel, Galleri Frendberg, Gula Huset, Hoffmans Antikhandel, Högsmölla Snäckan, Jacksons, Jobsmyr Konst och Antikhandel, Knutsson Konst och Antikhandel, Lars Y Johanssons Smycken & Antikviteter, Larssons Antik, Larssons Konsthandel, Laserow Antik,
Lorenz B. Hatt Konsthandel & Antikvariat, Lundgrens, Modernity, Mollbrings Konsthandel,
Galleri Claes Moser, Napoleon Antik & Inredningar, Nordlings Antik, Gudrun Ödmann Antikhandel, Jan-Erik Öhgren Antikvitetshandel, Orangeriet Antik Trädgårdskonst, Windahl Fine Oriental Antiquities And Works Of Art, Rehns Antikhandel, Kurt Ribbhagen, Silver o Form, Johan Sjösten Antikhandel, Sjöström Antik, Skajs Antikhandel, Staaf i Lund, Stens Antik, Streco Orientmattor, Sweden Antique, Thunér Antikhandel, Tropius Antik, Tumlaren Antikaffär, Wexiö Scandinavian Gallery, JP Willborg, Zimmerdahl Antiques and Design, AntikWest Oriental Art & Design.



Ni kan läsa läsa om alla turerna i pottskåpsaffären i nedanstående länkar.
Antikhandeln skjuter sig själv i foten.
Pontus Silfverstolpe och pottorna
SKAF och Pottskåpen
SKAF och Pottskåpen del 2
Nästa kapitel i Pottskåpsaffären
Tystnad råder
Pottskåpet var förfalskat

Övriga länkar.
Aftonbladet
Styrelsens granskning av pottskåpen

Andra som skriver om pottskåpen.
Antikmonologen
Antique

Antikmässan i Älvsjö 2016

$
0
0

Som vanligt var det både högt och lågt på mässan, en blandad kvalité på de varor som bjöds ut. Glädjande för i år var att det var mindre antal fejkade möbler. Både jury och utställare har skärp till sig, vilket bådar gott för framtiden,  dvs. om den utvecklingen fortsätter. Det var färre utställare i år, en del uteblev nog för att man aviserat lite hårdare tag mot fusket, andra uteblev för att det har varit illojal konkurrens de senaste åren, då mycket fejk har varit till salu. Jag hoppas innerligt att de som avstod på grund av det sist nämnda orsaken återkommer till Älvsjömässan som utställare, ni är saknade!

En bordsplatå med kunglig proveniens fanns hos Larssons Antik, som alltid har spännande saker i sin monter.

Stens Antik hade som vanligt dukat upp med trevlig allmoge.


Mats Freidenfeldt tar en välbehövlig vila i Chapmans fina säng, proveniens  Skärva Herrgård i Karlskrona.
 


Fryxells Antikvitetshandel hade detta kryddskåp från barocktiden, ett tidigt måleri och ett riktigt trevligt kulturföremål.

Ett ungt par att hålla ögonen på. Henrik & Madeleine Hezekielsson från Boden hade trevliga allmogemöbler från Norrbotten i sin monter.

Olof tittar på föremål hos Åströms Antik från Kalix.

Bandvävsked och en liten allmogespegel hos Åströms Antik.

Ingegerd Lennartsson som har butiken Saker som jag har i Liatorp visade upp konstglas och keramik av hög kvalité.

Sweden Antique hade som vanligt en trevlig monter. Den vita soffan (en av två) designad av Johannes Andersen.

Ett lite udda föremål var denna fontän i plåt som tillverkats för Stockholmsutställningen 1909.


Årets dyrgrip 2016 gick till ett rött italienskt barskåp från Aldo Tura, 1950-tal. Ytan är målat djurskinn och skicket är utomordentligt. En iögonenfallande och användbar "conversation piece" i kassaskåpsformat hos Sjöström Antik.
Foto: Per Myrehed
Sjöströms Antik fick även 2016:års pris för bästa monter.

Det stora samtalsämnet på mässan i år var inte helt oväntat Antikrundans expert som är föremål för förundersökning för grov smuggling.
Många ansåg att en timeout vore på sin plats medan utredning pågår, många inslag är filmade och det kan inte vara så svårt för SVT att klippa i materialet.

Antikmässa Brösarp 2016

$
0
0
Det drar nu ihop sig till en av årets största högtidsstunder, i alla fall om man gillar oförvanskade antikviteter. Den 8-10 april dukar man upp genuina antikviteter i Brösarp.
Brösarpsmässan är unik i sitt slag, inga "antikbyggen" tillåts.
Startfältet på den 23:e mässan i ordningen består av en hel del namnkunniga utställare,
Galleri Donner från Helsingfors som alltid brukar ha hög klass på sina föremål ställer ut för första gången i Brösarp.
Epok Antik med Sonia Nilsson och Kalle Möller från Umeå ställer återigen ut på denna mässa. Med sig i bagaget har de trevliga föremål från norra Norrland, bl.a detta golvur som ni här ser detaljbild på.

Detaljbild på ett golvur målat av Johan Nilsson Fabricius

Mässan är inte bara ett tillfälle till inköp, utan lika mycket ett unikt tillfälle att lära sig något om antikviteter. Utställarna besitter stor kunskap och står gärna till tjänst med information om sina objekt.
Öppettider:
 8 april   13-20
 9 april   10-18
10 april  10-16

23:e Antikmässan i Brösarp levererade!

$
0
0
Antikmässan i Brösarp är i vårt tycke den enda antikmässan i Sverige som gör skäl för namnet. Inga falsifikat så långt ögat kan se. Genuina och ärliga antikviteter och kulturföremål mässan igenom.
Duktiga antikhandlare som gärna delar med sig av sin kunskap, det  kan inte bli bättre.

Epok Antik som har valt att hoppa av från SKAF ( Sveriges Konst och Antikhandlareförening) efter den uppmärksammade "pottskåpsaffären" var på plats. Med sig från Umeå hade de
allmoge från Norrland som står i en klass för sig åtminstone om ni frågar mig (en tvättäkta norrlänning).

Rokokovitrinskåp från Norrbotten, hörnskåp målat av Jöns Jacobsson Storkåge, Skellefteå, golvur målat av Johan Nilsson Fabricius, väggkonsolur av Zakris Persson från Lidgatu. m.m. i Epoks fina monter.


En monter som stack ut i år var Galleri Donner från Finland. Alltid yppersta kvalité. Arthur Aminoff delar gärna med sig av sin stora kunskap och är ett levande exempel på vad som borde vara god antikhandlarsed. Föremålen är tydligt märkta med pris och proveniens.
En vincistern i tenn av Andreas Dahlin, Ystad, 1792 och ett helt gäng Gustavianska kolonnljusstakar av Pettersson Krietz var något av vad man fick se hos Donner.


Blomstens Antik från Vallsta hade en bra monter med trevlig allmoge. Här ett originalmålat skrin från Rullbo, Hälsingland, och en ovanligt fin dalahäst.


Riisgard & Hjort från Danmark som är återkommande utställare i Brösarp hade även i år trevliga saker, en av mina favoriter på mässan var denna svarvade träskål från Norge, även om den är lagad var den naggande god. Ett underbart kulturföremål. Titta på det vackra monogrammet på skålens undersida.


Anjemarks Antikhandel hade denna trevliga norska rokokostol med framtagen originalfärg. Lägg märke till detaljbilden. Konservatorn har på ett föredömligt sätt lämnat en palett med alla färglager som stolen har haft.


Slottsglas och Graal av Simon Gate hos Gula Huset.

Engzell Antikhandel visade upp en kavalkad av Skånska textilier.

Till det lite mer udda och ovanliga inslaget på mässan hörde denna samiska kaffekvarn, hos Rolle Antik.

Ett trevligt bockbord hos Sten i Mellerud. På bilden ser man Sten Torstensson och Lars Broberg.

Olof pratar med här med Lena af Ekenstam som startade Ekenstams Antik redan 1981, även hon återkommande utställare i Brösarp.

Högreståndsföremål, allmoge, silver, tenn, koppar, glas, textilier, smycken, konst och kuriosa m.m.
Det fanns någonting för alla på Brösarps Antikmässa anno 2016. Två utställningsdagar kvar. Vi rekommenderar ett besök på denna utmärkta mässa.

9 APRIL

LÖRDAG 10 - 18 

 10 APRIL

SÖNDAG 10 - 16






Auktionstips - Golvur hos Kanonauktioner

$
0
0

Den 30 april säljer Kanonauktioner 2 riktigt bra originalmålade golvur, ett från Hälsingland och ett från Norrbotten.
Uret till höger i bild är från Norrbotten och målat av Johan Nilsson Fabricius och är det bästa jag någonsin har sett av denne intressante allmogekonstnär. Det finns inget ur som jag vet av, vare sig på museer, eller i privat ägo som kan mäta sig med detta ur.
Ni kan se 3 detaljbilder på golvuret av Fabricius. En bidragande orsak till att golvuret efter så många år fortfarande har en målning som är i så bra skick, är att ingen har fått för sig att tvätta bort original fernissan. Jag hoppas innerligt att den får fortsätta att vara kvar.
Korset längst upp på huven har varit trasigt och är limmat.

Johan Nilsson Fabricius  föddes 1770 i Piteå och avled där 1840


Längst ner på kjolen ser ni Adam och Eva i paradiset tillsammans med bl. a. renar!

Detta är en detaljbild från Hälsingeuret. Något har hänt med luckan till huven på detta ur, ringen harmonierar inte med krönet. Men det är fortfarande ett fantastiskt kulturföremål.

Båda goluren kommer från Gunnar Bengtssons samlingar.
Länk till Kanonauktioner med information om tider för auktion och visning finner ni HÄR

Malmö Dekorativa 2016

$
0
0
Malmö Dekorativa var även i år en trevlig mässa att besöka. Många duktiga antikhandlare fanns bland de ca. 80 utställarna.

En glad överakning var Mäster Henriks Antik från Malmö. Två unga grabbar som brinner för genuina antikviteter. De gjorde sin första mässa och hade mässans BÄSTA monter! Rakt igenom föremål av hög kvalitét.


Mäster Henriks monter.

Trevlig allmogestol hos Mäster Henrik.

Claes Lamme Antik hade den färggrannaste montern.
.

Wickströms Antik hade en vacker rokoko karmstol.

Sweden Antiks hade som vanligt trevliga  föremål av hög kvalité. Stolar och bokhylla av Wegner. Sideboard från Troeds design Nils Jonssoon.

Men som vanligt när det gäller mässor finns det ett men....
Malmö Dekorativa marknadsför sin mässa med att återbruk ligger i tiden och nog fick man se prov på återbruk alltid.
På Malmö stads hemsida där man marknadsför mässan kan man läsa följande. "I mässans vackra montrar samsas gammalt och nytt"
Jag skulle till ett annat år vilja se att man delade upp mässan i två avdelningar. En avdelning med genuina antikviteter och högklassig modern design och att man har en avdelning för "antikbyggarna" och för de som säljer inrednings kitch.
Idag är det inte lätt för den oinvigde konsumenteen att skilja agnarna från vetet. Jag vill se en tydlig märkning av montrarna så att köparna blir väl medveten om de hanlar en antikvitet eller inte.




Antikmässa i Älvsjö 2017

$
0
0

2017-års upplaga av Antikmässan i Älvsjö är nu avslutad. Kvar är massor med intryck, både positiva och negativa. Det positiva är att det förekommer mycket mindre fusk. Genomgående för hela mässan är att man ser mindre tillrättalagda, nymålade, patinerade föremål. Det negativa är att det fortfarande förekommer. Glädjande är att antikhandlare med genuina föremål har sålt riktigt bra i år.


Härliga Härjedalen
Allmogeföremål från Härjedalen är något alldeles extra. Era Antik hade en riktigt trevlig monter med fina representanter för den Härjedalska allmogetraditionen. I Ljungdalen och i trakten kring Hede fanns under hela 1700 och 1800-talet ett antal duktiga snickare. Lilla Härjedalen med sina få innevånare har producerat kulturskatter av en sådan kvalité att det värmer ett allmogehjärta.
Två karmstolar i Ljungbergs art hos Era Antik

Detaljbild karmstol

Karmstol av Anders Halvarsson från Ljungdalen. Hos Era Antik

Karmstol signerad Ljungberg (sonson till den mer namnkunnige Jöns Ljungberg), Ljungdalen 1848. Hos Stens Antik

Fantastiskt fint Härjedalsskåp från Hede. Hos Stens Antik
 Ytterligare en karmstol av Anders Halvarsson fanns på mässan men tyvärr har jag inte någon bild på den.

Här är exempel på andra allmogeföremål som fanns på årets mässa. De är charmiga och goda representanter för vår allmogekultur.
Skåpsäng från Västerbotten. Vimmerby Antik

Skäktekniv från Hälsingland målad av "rosmålaren" hos Jobsmyr Antik

Allmogeskrin från Ångermanland med karvsnittsdekor. Det speciella med dessa skrin är att väggarna är skurna i ett stycke.

Barock på mässan

Ett mycket trevligt senbarockskåp fanns hos Jobsmyr Antik. Extra roligt att man har låtit den fina ådringsmålningen från 1800-talet vara kvar. Det skrapas, tvättas och retuscheras i alldeles för stor utsträckning idag

Ett fint sköldpaddsskrin hos Knutssons Antikhandel (Skokloster kvalité)

3 st. imposanta barockljusstakar från Nürnberg hos Knutssons Antikhandel

Modernt på mässan
Som vanligt fanns det många trevliga moderna montrar på mässan. En personlig favorit detta år var Nordlings Antik. De presenterar alltid fina montrar som tål att granskas.


Textil på mässan
Ett uppskattat inslag på mässan var då man visade ett axplock ur utställningen "Älskade Mönster" som visades på Målshammar Galleri, sommaren 2016.
De som utformat utställningen är:
Eva Karlsson, modedesigner som driver Teda art projekt.
Barbro Fägerblad, inredningsarkitekt som samarbetar med Eva i projektet "klänningssmide".
Margareta Backström Öberg som driver "Lata Pigan" och som samlar Svenska textila tryck.
Maria Jernkvist som driver "Prylodesign" och som samlar finsk textildesign


Kunniga och duktiga antikhandlare finns det gott om på mässan. Vi vill lyfta fram några som alltid har hög kvalité på de föremål de presenterar. År efter år har Lars Lindgren, Johan Gyberg och Artur Aminoff föremål av klass.
Lars Lindgren Antik

Johan Gyberg som driver Gybergs Antik var nominerad till Årets Antikhandlare.

Galleri Donner hade en mycket fin monter i år.
  Mässans två mest uppseendeväckande föremål
Karl X Gustav till häst. Skulptur tillskriven John Börjeson (1835-1910). Gips. Möjligen en förstudie till den stora bronsskulptur av Karl X Gustav som Börjeson skapade för Stortorget i Malmö. Hos Lundgrens Antikhandel.

Män smälter som vax i händerna på vackra Ylva (duktig och trevlig representant för Kurt Ribbhagen) I detta fall Bellman som påstås ha stått i Madame Tussauds vaxkabinett i London

Årets vinnare av The Collector's Awards

På torsdagskvällen den 16 februari utsågs vinnarna av The Collector’s Awards vid en galacocktail på Stockholmsmässan. Konferencier var Peder Lamm och på plats fanns antikbranschen, kulturpersonligheter och antikentusiaster.Årets Antikhandlare: Jon Norén med Jons Antik

Årets Bok: Koppar och kopparslagare i Hälsingland, skriven av Magnus Green och initierat av Eva Hansson 


Årets Nydanare: Magnus Palm och tidningen Scandinavian Retro

Årets Samlare: Markus Dimdal med Art Nouveau från Rörstrand

samt

Årets Hederspris: Jane Fredlund 
Motivering: För ett livslångt författarskap om gamla och antika gamla föremål.Årets Monter: Hoffmans Antik

Årets monter, Foto Per Myrehed

Årets Dyrgrip: ”Från fall till fall” hos Sjöströms Antik
Årets Dyrgrip fontänen "Från fall till fall". Formgiven på 30-talet av Arne Jones. Foto Per Myrhed.
 Lite vimmel.. från vernissagen.

Vissa omdisponeringar då det gäller SKAF:s montrar kunde man se i år.  Förmodligen på grund av senaste årens turbulens. Det känns som SKAF fortfarande har en del att arbeta med, men man har tagit ett rejält steg i rätt riktning.

Stulet på Antikmässan i Älvsjö 2017

$
0
0
Varje år inträffar stölder på antikmässan. Detta år var inget undantag. Några av stölderna sker när det bara är branschfolk inne i mässhallen, vilket gör att det är mycket troligt att någon försöker sälja det stulna godset när det gått en tid. Vi ber bloggens läsare att hålla ögonen öppna och att ni lägger dessa föremål på minnet.

Vi efterlyser här några av de  föremål som stals på årets antikmässa. Ett kryddskrin i mässing från sent 1600-tal. En kryddvåg/guldvåg från sent 1600-tal, en Jugendkäpp med silverkrycka samt en mycket speciell glasbok.

De 3 första bilderna är på det stulna kryddskrinet.



Här följer 3 bilder på kryddvågen/guldvågen.



Skrinet och vågen glömdes kvar i en monter, de låg tillsammans i en kasse och kom sedan aldrig tillrätta. Om ni ser något av 2 dessa föremål som tillhör Lars Broberg får ni vända er till bloggen så ska vi vidarebefodra informationen till Lars.  Ni kan maila till sankt.olof@hotmail.com

En käpp snarlik denna på bild stals i Larssons Antiks monter. Silverkryckan i form av liggande kvinna bär Ungerska silverstämplar. Själva käppen är i svart trä. Om ni har information om var käppen kan finnas vänd er då till Hasse Larsson på telefonnummer: 070 815 63 30.


Boken Modernt Svenskt Glas, Stockholm 1943, 4:o, Rikt illustrerad med pärmar i glas.
Upplaga 300 ex.
Utgiven med anledning av Edward Halds 60-års dag.

Boken blev stulen i  Knutssons Antik & Konsthandels monter. Ser ni en sådan bok till salu kontakta Bo Knutsson på telefonnummer 070 346 60 77. Han kan avgöra om det är just hans bok. då boken ifråga har speciella kännetecken.

Antikmonologen skriver om mässan i sitt senaste blogginlägg och tar då bland annat upp säkerheten på Antikmässan. Länk Här

Antikmässa Brösarp 2017

$
0
0
Det var ett starkt startfält som ställde ut i Brösarp i år. Flera av Nordens absolut duktigaste antikhandlare var på plats. Som vanligt radades det upp antikviteter av hög klass och givetvis oförvanskade. Något som är unikt för Brösarpmässan. En handlare som jag pratade med sa att det är politik att ställa ut på den här mässan. Brösarp med sina 700 innevånare förvandlades för några dagar till ett Mecca för antikintresserade, ca. 3000 besökte mässan.


Jan-Erik Öhgren och Cristian von Grothusen gör ett fantastiskt arbete för att få denna trevliga mässa till stånd.
Men även solen har sina fläckar, vilket i detta fall är beklämmande. En medlem i SKAF( Sveriges Konst och Antikhandlareförening) kommer till mässan med helt nygjorda föremål! Vilket givetvis den enväldiga och väl fungerande juryn Öhgren och Grothusen satte stopp för.  Som SKAF medlem borde man veta bättre. I våra ögon är det oförskämt både mot arrangören men även mot andra utställare. SKAF har en del att arbeta med om man ska leva upp till föreningens policy.


Här följer några bilder från mässan. 


Gybergs monter börjar ta form.

Annette Hjorth och Bo Riisgaard arbetar med sin monter.

Riisgaard & Hjorth 

Riisgaard & Hjorth, ölgås från Jämtland.

Jämtländsk allmogeskål av högsta kvalité, Riisgaard & Hjorth.

Mässans vackraste bord, Bergtagen Design

En siden plånbok, den bästa vi någonsin har sett, Bergtagen Design.

Anjemarks Antikhandel hade detta vackra golvur, se detaljbilden nedan.


Karmstol i barock , Gallerié Donner

Jan-Erik Öhgren Antikvitetshandel dukade som vanligt upp med trevlig keramik.

Trevliga föremål hos Lars Lindgren

Nymfer heter denna livfulla olja av Simon Gate, Galleri Claes Moser

Väggskåp, Dalarna, Blomstens Antik.
Anders Hoffman, Hoffmans Antikhandel ställde för första gången ut i Brösarp. Hoffmans fick pris för bästa monter i Älvsjö, roligt att de ställer ut i Brösarp.

Jan-Erik Öhgren, mässarrangör tillsammans med Christian Grothusen inspekterar här Déjà vu Antik monter. Glas och fajanser av hög kvalité.
Har ni aldrig besökt denna fina mässa rekommenderar vi varmt ett besök.

Vi hastade vidare till nästa mässa. Om några dagar kommer mässreportage från Hamar i Norge.




Antik -Retro och Samlarmässa Hamar V- 2017

$
0
0
Norges största  Antik - Retro och Samlarmarknad arrangeras av Hamar Olympiske Anlegg två gånger per år, vår och höst. Cirka 300 utställare på 13 000 kvm. Det var första gången vi besökte Vikingskipet i Hamar och vi blev glatt överraskade, det fanns något för alla. På marknaden fanns det mycket glas och porslin och en hel del trevliga retroföremål.

Vi väljer att här att i huvudsak visa norska kulturföremål, ett och annat svenskt föremål kunde man också skymta, som t.ex ett hängskåp från Hälsingland som finns på monterbilden längst ner.  I Norge var det bonden som satt i högsätet, inte adeln som i Sverige, och det kan man se på de fantastiskt fina allmogeföremålen.

Psalmbokshylla med ölgås, gästabudsknivar och annat smått och gott.

I Norge har man haft väldigt duktiga träskärare vilket ni ser prov på här, glasögonfodralet är något alldeles extra.

En trevlig allmoge kåsa.

Ett kopparfat med det Norska lejonet, ca. 1800

Trevliga svarvade masurföremål fanns det gott om.

En snusflaska i masur och ben från barocktid.

En gjutform för knapp och spänne i tälgsten.

Ett originalmålat barock slagbord.
En monterbild, längst inne i hörnet ett Hälsingeskåp.
Sammanfattningsvis var detta en trevlig antikmarknad / antikmässa som vi gärna besöker igen.
Fler blogginlägg från våran Norska tripp kommer de närmaste dagarna.

Ransäter Antik & Samlarmässa 2017

$
0
0
Ransäters Hembygdsgård ligger vackert beläget intill Klarälven. Varje år anordnas där en Antik & Samlarmässa som är  störst av sitt slag i Värmland. Arrangör är Ransäters Hembygdsförening, mässan har många år på nacken och är sommaren allmogemässa nr.1. Mängder av allmogeföremål byter ägare. Närheten till Norge gör nog att man här får se en hel del träföremål och bruksföremål som inte är så vanligt förekommande på andra mässor. Våra grannar i väster har en helt annan kärlek till kulturföremål än vad vi svenskar har.
Årets mässa var inget undatag vad gäller kultur och bruksföremål, men även trevligt glas och keramik och en del antika möbler fanns att köpa.
Det sedvanliga sortimentet av Lisa Larsson, LP-skivor, små teakmöbler och 50-60 tals prylar fanns också. Man kan nog med fog säga att det även detta år fanns något för alla.


Flera namnkunniga utställare fanns på plats. Nina Hartmann Antiques från Förslöv i Skåne, representeras här av Tore Sundgren.  Ett trevligt slagbord, en vacker kanna i kompaniporslin och mycket annat hade de med sig.



Bergtagen Antik & Design ställde ut på åretsmässa, som vanligt med trevliga föremål.


Blomstens Antik hade mängder med små "träting", koppar, som inte minst tilltalar de Norska kunderna. Lennart som har Sjövikens Antik här i samspråk med Rainer Blomsten.

Inte en antikmarknad eller antikmässa utan dalahästar i varierande kvalité, Ransäter var inget undantag.

Vi längtar redan till nästa års mässa, om vi lever och har hälsan gör vi ett besök även nästa år.
Nu står Markaryd för dörren, sedan Katrinetorp och inte minst Brösarps Moderna, hösten blir hektisk.

Antikmässa Brösarp 2018

$
0
0
Antikmässan i Brösarp med sina 25 år på nacken är en riktig pärla för den som tycker om genuina antikviteter. Ett 40-tal utställare har med allt från fina bruksföremål till högreståndsmöbler.
Den två man starka juryn tillika arrangör Christian v Grothusen och Jan-Erik Öhgren har utvecklat denna mässa till att bli vad den är idag. Sveriges i särklass bästa Antikmässa.
Jag har om ärligheten ska fram varit ganska trött på antikbranschen som i mitt tycke bara har blivit sämre och sämre. Auktionshus har tagit en allt större marknad, och med urusla auktionsbeskrivningar skapar dessa inget intresse för att bevara ett kulturarv. Det gör inte heller de fuskande s.k antikhandlarna som bygger sina antikviteter. Antikmässan i Älvsjö, sveriges största mässa och antiksveriges ansikte utåt bestod till 2/3 av loppisgods i år. Man åker 100 mil för att sälja en svagdricksflaska åt Stockholmarna, sug på den karamellen.

Mitt antikhjärta blev åter varmt när jag kom till Brösarp. En mässa med duktiga antikhandlare saluför genuina kulturföremål. Mässan är en plats där säljaren förmedlar sin kunskap och berättar om föremålen de säljer. Och man kan framförallt lita på att man köper riktiga antikviteter. Här ser man inga tillrättalagda antikviteter som byggts om för att passa tidens modé. Ett mode som de olika branschtidningarna varit med och skapat genom sina "antikreportage" med antikbyggen.

Har ni möjlighet tycker jag att ni ska besöka denna mässa som öppnar idag. Här är en länk med information och öppettider. http://www.brosarpsmassan.se/

Här kommer några bilder, observera att mässan här var under uppbyggnad. Mina bilder ger inte riktigt en rättvis bild. 

Wickströms Antikhandel som alltid på plats i Brösarp

Ingemar Jönsson Möbelberget t.h i bild visar här en flaska för Bertil Jäger.

En härligt orörd spegel från tiden med facettslipat glas.  Stilmässigt kan man säga att den härrör från övergången mellan senbarock och rokoko.  En riktig pärla hos WickströmsAntikhandel.

En annan pärla på mässan var en rokokokarmstol av slottskvalite´hos Patriks Antik.     

Larssons Antikhandel har som vanligt spännande föremål. Trevlig att träffa Hasse i Brösarp, saknade hans monter på Älvsjömässan.

Ett härligt allmogeskrin från Norrbotten hos Bergtagen Antik & Design.


Nu vänder vi blad...

$
0
0


Som ni kanske ser har bloggen bytt namn. Den heter nu S:t Olofs Antik & Bok Blogg. Herr S:t Olof har fått lust att blogga om det som ligger honom närmast hjärtat (förutom frun då) böcker, handskrifter, kartor, tryck, allt som har att göra med gammalt papper kommer han att skriva om.


Bloggen vänder blad. Idag lägger vi ut vårat första bokinlägg, det är också den dag i månaden då vi vänder blad i almanackan. Jag tycker det är riktigt kul att gubben också börjar blogga, han har tidigare varit sakkunnig ibland när jag har behövt hjälp. Men nu skriver han helt på egen hand. Med dessa ord hälsar jag min bättre hälft Olof välkommen till bloggen som skribent. / AnneKathrine


Ja, vi säger som kungen "Nu vänder vi blad". Mars månad lämnar plats för April. Nedanstående sidor med träsnittsillustrationer är hämtade ur en 1600-tals almanack(a).
Tyvärr saknas de första 2 månaderna samt de sista sidorna varför bestämning av tryckår blir svårare. Det rör sig troligen om mitten av 1600-talet. 1648? Säkert finns det någon bland bloggens läsare som kan tidsbestämma detta lilla tryckalster. Till ledning kan nämnas att på rectosidan förekommer månadens namn på finska, svenskt område denna tid. Den äldsta bevarade almanackan är från 1585, tryckt av Gutterwitz. Död 1610.


 Mars månad. Efter krigsguden Martius. Lövtäckt?

April månad. Aprilis i den romerska kalendern. Vårmånad. Såningsmånad.

Antikvarisk Bokmässa 2019

$
0
0

Glöm inte årets viktigaste bokhändelse!





Viewing all 75 articles
Browse latest View live